Lista Produktów Tradycyjnych
Zarząd Województwa Łódzkiego informuje, iż Województwo Łódzkie może się poszczycić 150 produktami wysokiej jakości wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w takich kategoriach jak: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody oraz gotowe dania i potrawy.
Charakteryzują się one nie tylko wysoką jakością i wyjątkowością ale posiadają minimum 25-letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie regionu łódzkiego.
Zarząd Województwa Łódzkiego podejmuje szereg działań mających na celu promowanie rodzimego, lokalnego sektora rolno-spożywczego, organizując m in. konkurs Tygiel Smaków, którego celem jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, stanowiących rozpoznawalną markę regionu.
Zarząd Województwa Łódzkiego zachęca do ubiegania się o wpis wyrobów lokalnej społeczności wiejskiej, producentów produktów rolno-spożywczych wysokiej jakości, kół gospodyń wiejskich oraz wszystkich osób związanych z dziedzictwem kulinarnym naszego województwa na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy składać do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego – Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Al. Piłsudskiego 8, 90-051 Łódź.
Szczegółowe informacje – tel. 42 291 97 67 oraz na stronie www.lodzkie.pl/rolnictwo.