Lekcja o tradycjach bożonarodzeniowych
W czwartek, 16 grudnia 2021r. uczniowie klas II Szkoły Podstawowej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Piątku, pod opieką wychowawczyń p. Arlety Osieckiej i p. Małgorzaty Tomczyk oraz nauczyciela wspierającego p. Agnieszki Sobór, uczestniczyli w lekcji o tradycjach bożonarodzeniowych w Zagrodzie Edukacyjnej ?Stajnia Lusi? w Konarzewie. Tam w świątecznej atmosferze przy palącym się drewnie w kominku, rozświetlonej światełkami choince i roznoszącym się zapachu igliwia i pieczonych pierników uczniów przywitali gospodarze – p. Małgosia, p. Andrzej oraz p. Celestyna ubrani w przepiękne stroje ludowe. Najpierw p. Celestyna opowiadała o tradycjach związanych ze świętami Bożego Narodzenia na wsi polskiej. Pokazywała dawne ozdoby choinkowe, podłaźniczkę i snopki słomy dekorowane wycinankami i darami natury. Mówiła o symbolice darów, które umieszczane były jako dekoracje świąteczne, o kolacji wigilijnej i wierzeniach ludowych związanych ze świętami. Później podzieleni na zespoły uczniowie udali się do dwóch izb i tam odbyły się warsztaty, podczas, których wykonano pod czujnym okiem gospodarzy świąteczne ozdoby. Jedna grupa tworzyła chatki z ciasta piernikowego. Dzieci sklejały lukrem poszczególne elementy i dekorowały piernikowe domki. Większość oblizywała palce, bo masa była przepyszna i kusiła smakiem i zapachem. Druga grupa, w tym samym czasie, uczyła się rozpoznawać i nazywać drzewa iglaste, a następnie w pokoju na piętrze wykonywała stroiki na wigilijny stół. Dzieci zostały zaproszone na wiejskie drugie śniadanie – do wyboru była pajda chleba z masłem, smalcem lub ze śliwkowymi powidłami. Wszystkie produkty pochodziły z domowego wyrobu. Chleb, masło, smalec i powidła wykonali sami gospodarze z własnych zasobów. Na koniec dzieci zajadały się się zupą pomidorową. Niektórzy po trzy razy ustawiali się po dokładkę. Na deser były pierniczki. Niecodzienną lekcję zakończyło śpiewanie kolęd.
tekst i foto: SP w Piątku