Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ptasia grypa – jak się zarażamy?

Głównym rezerwuarem ptasiej grypy jest drób oraz dzikie zwierzęta, takie jak gołębie oraz kaczki i gęsi. Wirus ptasiej grypy może rozprzestrzeniać się w powietrzu, a także poprzez nawozy. Źródłem możliwego zakażenia oprócz wody, może być również skażona pasza oraz niezdezynfekowana odzież robocza i sprzęt oraz zanieczyszczone środki transportu. Wirus ptasiej grypy ginie powyżej 70 stopni Celsjusza, dlatego nie należy obawiać się jedzenia gotowanego/ smażonego drobiu czy jaj.

PTASIA GRYPA – OBJAWY U LUDZI

Ptasia grypa u ludzi wywołuje objawy podobne do tych spowodowanych zwykłą grypą:
– gorączka,
– kaszel,
– ból gardła,
– bóle mięśni,  stawów,
–  zapalenie spojówek,
– biegunka,
– wymioty.

Wirus ptasiej grypy rzadko powoduje zakażenie u ludzi. Gdy jednak do tego dojdzie, o grypa przebiega o wiele ciężej od ?klasycznej” ludzkiej grypy. Sporadycznie obserwuje się następujący przebieg choroby: gorączka, ból gardła, kaszel. Następnie może pojawić się wirusowe zapalenie płuc, w wyniku którego dochodzi do ostrej niewydolności oddechowej. W przypadku podejrzenie u siebie zachorowania na ptasią grypę należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza POZ.

JAK SIĘ ZABEZPIECZYĆ PRZED PTASIĄ GRYPĄ?

  1. Unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem nie zależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptactwa, czyli ferm, kurników, stad gołębi na placach.
  2. Nie ma konieczności rezygnowania z mięsa drobiowego oraz jajek, ponieważ wirus ptasiej grypy ulega zniszczeniu w obróbce termicznej w temperaturze powyżej 70°C.
  3. Na polskim rynku dostępny jest preparat stosowany u chorych ze zdiagnozowaną ptasią grypą i rekomendowany przez WHO, który może przepisać medyk.
  4. W przypadku konieczności kontaktu z ptakami, np. w gospodarstwie – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych.
  5. Pamiętaj, aby po każdym jednorazowym kontakcie z ptactwem umyć ręce.
  6. Staraj się unikać spożywania surowych jajek.
  7. Wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze – powinny być dokładnie umyte za pomocą detergentów. Zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy.
  8. Produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
  9. Należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska ptactwa, np. fermy drobiu.
Back to top
Skip to content